Wednesday, 11 August 2021

Miniaturowe chlebki bananowe (Mary Berry)...


Super prosty przepis od Mary Berry. Można oczywiście upiec w jednej blaszce, ale ja bardzo chciałam wypróbować nowy zakup - miniaturowe foremeczki zakupione chyba w czarnych otchłaniach któregoś lockdown'u, z myślą o prawdopodobnie nadchodzącym światełku w tunelu i poszkolnych przekąskach, oraz szkolnych zabawach i straganach z ciastkami. 

Przepis Mary Berry ze strony BBC Food.

Składniki:
(mała blaszka- na bochenek 450g; u mnie- 5 malutkich bocheneczków-miniaturek)
(można spokojnie podwoić składniki i użyć regularnej foremki na bochenek 900g, czyli okolice 10/20cm)

1 dojrzały banan (100g po obraniu)
1 łyżka mleka
50g miękkiego masła, albo margaryny do pieczenia
75g mąki
75g drobnego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
50g groszków z ciemnej czekolady, albo posiekanej czekolady

  • Rozgrzej piekarnik do 160stC i przygotuj wybraną foremkę/foremki - wyłóż papierem do pieczenia.
  • W sporej misce rozgnieć widelcem banana. Dodaj wszystkie pozostałe składniki ciasta (poza czekoladą) i dobrze zmiksuj mikserem.
  • Wmieszaj groszki czekoladowe i przelej masę do foremki/foremek. Wyrównaj wierzch.
  • Piecz około 45 minut - bochenek 450g (mała blaszka), około 55 minut - bochenek 900g (większa blaszka), albo okolice 25 minut - miniaturki. Trzeba sprawdzać, bo wiele zależy od mocy piekarnika - gotowe ciasto powinno być sprężyste w dotyku, ładnie wyrośnięte, złotawo-brązowe i odchodzące od brzegów.
  • Przestudź 10 minut w blaszce, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.

1 comment: