Ponieważ bardzo lubię Donnę Hay i jeszcze się nie zawiodłam na jej przepisach - klik, kiedy kompletnym przypadkiem natknęłam się na książkę sygnowaną ulubionym imieniem, kupiłam ją bez ceregieli. Zwłaszcza, że pomysł używania rzeczy z drugiej ręki jest mi bardzo bliski i wpasowuje się kompletnie w moją etykę.
'Flavours' jest podzielona na 9 rozdziałów: vanilla, lemon+lime, ginger, chilli, garlic+onion, chocolate, salt+pepper, basil+mint, oraz cinnamon+spice. Każdy zaczyna się od 'basics', czyli 'podstaw', oraz 'good ideas', czyli dobrych pomysłów - kilku sympatycznych skrótów, np. jak zrobić syrop waniliowy, lemoniadę, imbirowy olej smakowy, sos 'sweet chilli', karmelizowane cebulki, czy lustrzaną polewę czekoladową do ciast.
Mnie bardzo spodobał się classic baked lemon cheesecake, oraz kolekcja brownies, z rozdziału o czekoladzie - 'triple-choc' i 'rum and raisin' wydają się szczególnie atrakcyjne.
Kurczak pieczony z cytryną zapowiada się dobrze, podobnie, jak makaron z czosnkiem, chilli i szpinkiem, oraz tarta z serem ricotta, pomidorami i bazylią.
Marie Claire 'Flavours' Murdoch Books, rok wydania 2000.
No comments:
Post a Comment