Wednesday 25 August 2021

Chokladbollar #2...


Kolejny pomysł na szybkie, proste do wykonania słodkości, i ze składników dostępnych wszędzie, łatwych do przechowywania i zwykle mieszkających w szafkach.
Pierwsze podejście miało za zadanie zajęcie dzieci - klik. Podejście drugie spełni zadanie równie dobrze... 

Przepis ze strony Ingmar.

Składniki:
(na okolice 20 sztuk)

100g miękkiego masła
100g cukru
3 łyżki kakao
1 łyżka cukru waniliowego, LUB 2 łyżeczki ekstraktu
150g płatków owsianych
2 łyżki wybranego płynu: kawy, lub wody, lub śmietanki, lub mleka, lub soku pomarańczowego, lub czekolady, lub rumu, lub likieru cointreau

dodatkowo: coś do obtoczenia gotowych kulek, np. wiórki kokosowe, dodatkowe kakao, albo czekolada w proszku, lub cukrowe, kolorowe wiórki, jak u mnie


Włóż wszystkie składniki (oprócz wybranej otoczki) do sporej miski i dobrze wymieszaj. Tradycyjnym płynem jest kawa.

Lekko wilgotnymi rękami formuj niewielkie kulki - z podanych składników powinno wyjść około 20 sztuk (lub okolice 30 mniejszych).

Otocz każdą w wiórkach kokosowych, lub innej otoczce. Można je jeść od razu, albo schłodzić - będą twardsze i łatwiejsze do podnoszenia.
Przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce.  

No comments:

Post a Comment