Przebój! Pełna warzyw, pyszna zapiekanka pasuje znakomicie do ulubionej sałatki i chlebka czosnkowego. Na dodatek można ją przygotować nieco wcześniej, zwłaszcza usmażone warzywa, które wytrzymają nawet kilka dni w lodówce. Ja złożyłam całość rano, a piekłam po południu.
Warzywa można zamieniać, w zależności od tego, co akurat mocno domaga się zużycia - ja zamieniałam cukinię na selera naciowego i pora na cebulę.
Przepis ze strony Easy Cheesy Vegetarian.
Składniki:
(na 4 porcje)
110g czerwonej soczewicy
75g ryżu
650ml (około 2 1/2 szklanki) wywaru warzywnego (np. z dwóch kostek)
1 łyżka oleju
1 mały por, pokrojony na półplasterki
1 papryka, pokrojona w małą kostkę
5 pieczarek, posiekanych
1 mała cukinia, posiekana
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki papryki cayenne (u mnie tylko szczypta)
pieprz
90g startego sera (około 1 szklanki)
- Ugotuj soczewicę i ryż w wywarze warzywnym - 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec, przez ostatnich 5 minut, trzeba mieszać cały czas, bo lubi się przypalić. Nie odcedzaj wody, ale kontynuuj mieszanie, do czasu, aż cała woda odparuje, a całość będzie przypominać owsiankę.
- W międzyczasie rozgrzej olej na patelni i dodaj posiekane warzywa (por, grzyby, paprykę i cukinię). Smaż przez 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie (ten punkt programu można spokojnie wykonać np. dzień wcześniej).
- Rozgrzej piekarnik do 190stC.
- Wymieszaj soczewicę i warzywa, dodaj paprykę i cayenne, oraz sporo czarnego pieprzu. Dobrze wymieszaj.
- Przełóż połowę masy do naczynia żaroodpornego (moje ma okolice 20/26cm), posyp połową sera. Dodaj resztę masy, wyrównaj wierz i posyp pozostałym serem.
- Piecz około 25-30 minut, aż ser jest stopiony i złotawo-brązowy.
oo super zapiekanka
ReplyDelete