Sunday, 30 August 2020

Zajmujemy dzieci #6: chokladbollar...

 
Przepis ze strony The spelt kitchen.
 
Składniki:
(oryginalnie na 18 dużych; u nas wyszło 35 mniejszych)
 
150g masła w temperaturze pokojowej
180g drobnego cukru
1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
40g kakao
3 łyżki mocnej, zimnej kawy
280g płatków owsianych
 
dodatkowo, do obtoczenia: kokos, kolorowe posypki cukrowe, dodatkowe kakao 

  1. Utrzyj masło i cukier na puszystą masę.
  2. Dodaj pozostałe składniki, po jednym, do czasu, aż cała masa będzie połączona.
  3. Zostaw w lodówce na godzinę, lub nieco więcej, do schłodzenia. Nabieraj równe porcje łyżką, formuj niewielkie kulki i obtaczaj w wybranej posypce.
  4. Układaj w pojemniku i przechowuj w lodówce.   
 

No comments:

Post a Comment