Wednesday, 13 January 2021

Wegańskie ciasteczka bananowe...

Przepis z bloga Taste me.

Składniki:
(nam wyszło bodaj 18 sztuk, ale małych, nabieranych miarką '1 łyżka', czyli 15ml)
 
1 bardzo dojrzały banan
3 spore łyżki masła orzechowego
1/3 szklanki cukru
1 szklanka maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
garstka groszków czekoladowych - u nas mleczne, ale jeśli ktoś chce kompletnie wegańską wersję powinien użyć ciemnej, albo wegańskiej czekolady
 
 
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
 
W średniej misce rozgnieć banana widelcem i dobrze wymieszaj z masłem orzechowym. Wsyp cukier i makę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieć na gładkie ciasto. Wgnieć groszki czekoladowe.
 
Formuj niewielkie kulki - najłatwiej jest używać jednakowej miarki, jak np. jedna łyżka, wtedy kawałki ciasta będą jednakowe. Lekko spłaszczaj i układaj na blaszce. Piecz przez około 10 minut (zależnie od wielkości), wyjmij z piekarnika, ułóż na kratce i zostaw do ostudzenia.  
 

1 comment: