Saturday, 9 January 2021

Celebryci na słodko - Peach Melba...

(zdjęcie)

 'Peach Melba' ( pêche Melba ) to deser z brzoskwiń, lodów waniliowych i sosu ze świeżych malin. Wymyślony przez słynnego kucharza Auguste Escoffier w 1892 lub 1893 roku, w hotelu Savoy, dla australijskiej śpiewaczki operowej , sopranu, Nellie Melba.  
Pierwsza wersja deseru powstała z okazji uroczystego obiadu wydanego przez księcia Orleanu (klik) na cześć triumfu śpiewaczki w londyńskim Covent Garden. Nowy deser składał się z lodowej rzeźby łabędzia, niosącego brzoskwinie na posłaniu z lodów waniliowych i przykrytych watą cukrową.
W 1900 roku powstała druga wersja, tym razem na potrzeby uroczystego otwarcia Hotelu Carlton. Tym razem łabędź został pominięty, a pojawiło się malinowe purée.    
(źródło: angielski, polski)

No comments:

Post a Comment