Tuesday, 5 January 2021

Naleśnik z piekarnika, z dżemem i masłem orzechowym (Nadiya Hussain)...

Przepis ze strony The happy foodie.

Składniki:
(na 6-8 porcji)
 
3 czubate łyżki dżemu
3 łyżki masła orzechowego (gładkiego, albo z kawałkami orzechów)
 
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki drobnego cukru
170ml mleka
2 średnie jajka
2 łyżki oleju
 
opcjonalnie: cukier puder do posypania
 
dodatkowo: blaszka lub naczynie żaroodporne 16/23cm (lub podobne)
 
 
Zacznij od przełożenia dżemu do bezpiecznej w mikrofali miseczki i lekkiego, kilkukrotnego podgrzania przez 10 sekund i dobrego wymieszana za każdym razem. Pod koniec powinien być wystarczająco płynny, by można go było łatwo rozsmarować, ale nie gorący. 
Zrób to samo z masłem orzechowym. Odstaw oba naczynia.
 
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę/naczynie żaroodporne - wyłóż papierem do pieczenia, albo użyj nieprzywierającego sprey'u do pieczenia.
 
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier do sporej miski i dobrze wymieszaj. Zrób wgłębienie i dodaj mleko, jajka i olej. Wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta. [Możesz przygotować ciasto wieczorem i zostawić do rana w lodówce].
 
Przelej ciasto do przygotowanej blaszki i rozsmaruj równomiernie. Nabieraj dżem i rozkładaj kleksy na cieście, następnie zrób to samo z masłem orzechowym. Końcem łyżki zrób zakrętaski w cieście, kreując marmurkowy efekt.
 
Piecz przez 10-15 minut - powierzchnia naleśnika powinna być błyszcząca i sprężysta. Wyjmij z piekarnika, pokrój na kwadraty i podawaj oprószone cukrem pudrem.
 
Resztki można zamrażać w szczelnym pojemniku, albo zawinięte w plastik.  

2 comments:

  1. ooo jaki fajny i super wygląda

    ReplyDelete
  2. O kurczę, ależ to jest smaczne! Następnym razem dam tylko trochę więcej dżemu:D

    ReplyDelete