Piklowane ogórki okazały się totalnym przebojem, podobnie, jak piklowana marchewka. Dlatego, kiedy Oddbox dostarczył buraczki przyszła kolej na następny eksperyment...
Przepis ze strony My recipes.
Składniki:
(na 1 spory słoik/pojemnik, jakieś 3 szklanki pojemności)
3 średnie buraczki (może wielkości pięści)
1 szklanka (250ml) octu
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziarenek pieprzu
3-4 listki laurowe
Dokładnie umyj i wysterylizuj wybrany pojemnik - przelej wrzącą wodą i zostaw do wysuszenia, albo wytrzyj do sucha czystą ściereczką.
Buraczki ugotuj (przepołowione), albo upiecz - to można spokojnie zrobić dzień wcześniej. Ostudzone oczyść, obierz i pokrój na półplasterki. Następnie ułóż warstwami w słoiku/pojemniku.
W niewielkim garnuszku wymieszaj ocet, cukier, sól, pieprz i listki laurowe. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i gotuj 5 minut. Zalej buraczki, zostaw do ostudzenia, zamnkij słoik i schłódź w lodówce.
buraczki bardzo lubię ale takich jeszcze nie probowałam
ReplyDelete