Przepis z The spruce eats.
Składniki:
(na 1 bochenek, keksówka okolice 10/20cm)
100g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 lyżeczka soli (to jest zdecydowanie za dużo - 1/2 powinno być w sam raz)
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka drobniutko posiekanego ananasa - świeżego, albo puszkowanego (dokładnie odsączonego z zalewy); oryginalnie - odcedzony 'crushed pineapple', czyli puszkowany, mocno rozdrobniony ananas
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę z papierem do pieczenia.
W sporej misce utrzyj mikserem masło i cukier. Wmiksuj po jednym jajku, ucierając dokładnie po każdym. Wmieszaj ananasa.
Przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj z orzechami. Wsyp do mokrych składników i szybko zamieszaj na ciasto - nie za długo, tylko do połączenia.
Przelej do foremki i piecz okolice 40-60 minut, do suchego patyczka. Przestudź w foremce przez 10 minut, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
ooo jaki fajny
ReplyDeletePodoba mi mi się Twój przepis :) spróbuję go zrobić bez orzeszków bo mam alergika w domu, ale chyba powinien wyjść :)
ReplyDeletePozdrawiam :)