Tuesday, 17 November 2020

Muhallabi - pudding mleczny...


Przepis ze strony BBC Food.

Składniki:
(na okolice 6 porcji)
 
7 łyżek skrobi kukurydzianej
1 litr mleka (oryginalnie napoju migdałowego, ale ja nie próbowałam)
5 łyżek cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki wody różanej
2 całe strączki kardamonu
 
dodatkowo
2-3 łyżki naturalnych pistacji, z grubsza zmielonych
około 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
 
  • Odlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj dokładnie ze skrobią.
  • W sporym garnku podgrzej na średnim ogniu resztę mleka, razem z cukrem, wanilią, wodą różaną i całym kardamonem. Dokładnie wymieszaj.
  • Kiedy mieszanka będzie dobrze podgrzana, zacznie parować, wyjmij kardamon i wlej mieszankę mleka i skrobi. Bardzo energicznie wymieszaj - najlepiej roztrzep trzepaczką balonową. Gotuj, mieszając najlepiej cały czas, do czasu, aż masa będzie miała konsystencję budyniu - może to zająć około 10 minut. Uważaj, bo masa lubi przywierać do spodu garnka.
  • Przelej wszystko do jednego sporego naczynia, albo do 6 miejszych. Posyp pistacjami wymieszanymi z mielonym kardamonem. Zostaw do ostudzenia do temperatury pokojowej, a potem schłódź w lodówce.     

1 comment: