Sunday 29 September 2019

Brownie czereśniowe (Jamie Oliver)...


To jest wpis, który czekał odrobinkę za długo na publikację. Bo w międzyczasie tegoroczny króciutki sezon czereśniowy skończył się kompletnie i nieodwracalnie.
A ja wynalazłam przepis Jamie'go, bo miałam do wykorzystania pudełeczko lokalnych czereśni, dostarczonych pod same drzwi przez ulubiony Oddbox.
:)

Przepis, bardzo minimalnie zmieniony, ze strony Jamiego Oliver'a.

Składniki:
(blaszka 20/20cm, czyli 9-12 porcji)
  • 130g masła
  • 150g ciemnej czekolady (oryginalnie 70% kakao, a moja ma 48% i uważam, że jest o wiele bardziej zjadliwa dla dzieci)
  • 1 szklanka wypestkowanych i pokrojonych na połówki czereśni
  • 200g drobnego cukru
  • 55g kakao
  • 75g maki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę 20/20cm, wyłożona papierem do pieczenia.

Wyłóż masło i czekoladę do sporej miski i stop ostrożnie nad garnkiem goracej wody, albo w mikrofali. Wmieszaj do masy czereśnie.

W osobnej misce wymieszaj cukier, kakao, makę i proszek do pieczenia. Przesyp do masy czekoladowej i wymieszaj.

Roztrzep jajka w miseczce i wmieszaj do ciasta. Przelej do przygotowanej blaszki i piecz 15-20 minut - środek powinien być jeszcze nieco lepki.

Zostaw do ostudzenia w blaszce i krój na porcje. 


2 comments: