Przepis z bloga Raspberries and cream.
Składniki:
(na 3-4 porcje)
2 łyżeczki oleju
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki imbiru
3 piersi z kurczaka, pokrojone w paski
300 ml rosołku z kostki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g śliwek kalifornijskich
sól i pieprz do smaku
garść liści kolendry do podania, opcjonalnie
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki imbiru
3 piersi z kurczaka, pokrojone w paski
300 ml rosołku z kostki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g śliwek kalifornijskich
sól i pieprz do smaku
garść liści kolendry do podania, opcjonalnie
Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż, aż nabierze złotawego koloru. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Wsyp przyprawy i smaż, mieszając, 1 minutę.
Wrzuć kurczaka i smaż przez 4-5 minut, aż lekko zbrązowieje.
Wlej rosołek i koncentrat. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Gotuj przez 15-20 minut, dodając śliwki 5 minut przed końcem.
Najlepiej podawaj z kaszą kuskus albo ryżem.
takie pyszności biorę w ciemno
ReplyDelete