Przepis z bloga Madeline Olivia.
Składniki:
(na 4-6 porcji)
1 cebula
2 zabki czosnku
oliwa
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
odrobina chilli, do smaku
1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
200g czerwonej soczewicy
400g puszka siekanych pomidorów
1 litr bulionu warzywnego
- Posiekaj cebulę i czosnek, przesyp do sporego garka, wlej odrobinę oliwy (około 1 łyżki) i smaż na niewielkim ogniu do miękkości.
- Dodaj przyprawy, dobrze wymieszaj i smaż przez minutę, lub dwie. Dolej chlust wody, jeśli jest taka potrzeba i mieszanka zaczyna przywierać do dna.
- Dodaj marchewkę, pomidory i soczewicę. Wymieszaj.
- Wmieszaj bulion, zagotuj, zmiejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut. Sprawdź, czy soczewica jest miękka i zmiksuj lekko blenderem ręcznym.
- Możesz przed podaniem posypać świeża kolendra i pieprzem.
Dodatkowo:
- Zupa może zostać kompletnie nie zmiksowana, albo możesz zrobić z niej krem. Zależnie od tego, jak lubisz.
- Dodawaj inne warzywa, jak szpinak, cukinia, czy papryka.
- Jest to idealny posiłek do pracy, lub szkoły. Podwój składniki i zabierz ze soba w termosie.
taka zupa to coś dla mnie ;))
ReplyDeleteTakiej zupki jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś spróbować :)
ReplyDeletezupa zrobiona, smaczna i prosta ;))) uściski
ReplyDeleteCieszę się!
DeleteSmacznego!
x x x