Thursday, 8 August 2019

Blondies na białkach...


Przepis z bloga Jessica in the kitchen.

Składniki:
(blaszka 20/20cm, czyli okolice 12 porcji)

1/2 szklanki granulowanego cukru
1/2 szklanki brazowego cukru
1/4 szklanki (55g) miękkiego masła
2 duże białka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/4 szklanki maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki groszków z białej czekolady
1/4 szklanki groszków z ciemnej czekolady

Rozgrzej piekarnik do 175stC. 

W średniej misce zmiksuj masło i cukry, na jasna, kremowa masę. Dodaj wanilię i białka i zmiksuj jeszcze raz.

Wymieszaj makę z proszkiem do pieczenia i sola. Wsypuj porcjami do mieszanki maślanej, mieszajac po każdym dodatku. Wmieszaj groszki czekoladowe.

Przełóż do kwadratowej, 20cm, foremki (wyłożonej papierem do pieczenia), wyrównaj wierzch i piecz około 25 minut, lub do suchego patyczka. Przestudź w foremce, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.



2 comments: