Tuesday, 27 August 2019

Torta con albicocche e cioccolato bianco...



Czyli ciasto z morelami i białą czekoladą. Przepis wyszukany dzięki domowemu nadmiarowi owych owoców, dostarczonych hojnie przez państwa z oddbox.co.uk :)

Zdecydowany hit. Delikatne ucierane ciasto, z posmakiem białej czekolady, a do tego charakterystyczne, aromatyczne, lekko miodowe morele... Bajka! Na dodatek jest super proste do wykonania, czyli wszystkie warunki spełnione.
:)  

Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.

Składniki:
(blaszka 20/30cm)

200g mąki pszennej
50g cukru, drobnego
100g białej czekolady, posiekanej
100g masła
3 jajka
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki konfitury morelowej
6 sporych moreli, wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki

  • Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • W dużym garnku rozpuść czekoladę i masło. Wymieszaj i ostudź.
  • Do masy czekoladowej dodaj cukier, sól i jajka. Dobrze wymieszaj łyżką.
  • Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miesząjac po każdym dodatku.
  • Przelej do formy, a na wierzchu układaj morele. Posmaruj lekko podgrzaną konfiturą.
  • Piecz około 30 minut. Przestudź i posyp ewentualnie cukrem pudrem.


2 comments: