Czyli ciasto z morelami i białą czekoladą. Przepis wyszukany dzięki domowemu nadmiarowi owych owoców, dostarczonych hojnie przez państwa z oddbox.co.uk :)
Zdecydowany hit. Delikatne ucierane ciasto, z posmakiem białej czekolady, a do tego charakterystyczne, aromatyczne, lekko miodowe morele... Bajka! Na dodatek jest super proste do wykonania, czyli wszystkie warunki spełnione.
:)
Przepis z bloga La grande e la piccola cuoca.
Składniki:
(blaszka 20/30cm)
200g mąki pszennej
50g cukru, drobnego
100g białej czekolady, posiekanej
100g masła
3 jajka
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki konfitury morelowej
6 sporych moreli, wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W dużym garnku rozpuść czekoladę i masło. Wymieszaj i ostudź.
- Do masy czekoladowej dodaj cukier, sól i jajka. Dobrze wymieszaj łyżką.
- Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miesząjac po każdym dodatku.
- Przelej do formy, a na wierzchu układaj morele. Posmaruj lekko podgrzaną konfiturą.
- Piecz około 30 minut. Przestudź i posyp ewentualnie cukrem pudrem.
porywam do kawki kawałek ;)))
ReplyDeleteMmm apetyczne
ReplyDelete