Wednesday, 24 April 2019

Smażone pierogi (z pieczarkami i serem)...


Przepis z bloga Mieszam w garnku.

Składniki:
(na około 30 sztuk)

ciasto
3.5 szklanki maki
1 szklanka jogurtu naturalnego + ewentualnie odrobina mleka
2 jajka
1 łyżeczka sody
szczypta soli
olej do smażenia

na farsz (przykładowo)
500g pieczarek, pokrojonych na plasterki
1 duża cebula, posiekana 
olej do smażenia
garść startego żółtego sera


Farsz:
Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju, przysmaż cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż cały płyn odparuje. Zostaw do ostudzenia, a następnie wmieszaj ser. [Farsz można zrobić dzień, lub dwa wcześniej].

Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszaj w misce i zagnieć na gładkie ciasto - moje było za suche (zasługa zapewne bardzo gęstego jogurtu) i potrzebowało odrobiny mleka. Zostaw na godzinę, a następnie rozwałkuj na grubość około 0.5cm, wykrawaj szklanka kółka, nakładaj farsz i sklejaj dokładnie brzegi.

Na sporej, najlepiej nieprzywierajacej, patelni rozgrzej około 1cm warstwę oleju. Olej nie może być bardzo goracy, bo pierogi będa spieczone na wierzchu i surowe w środku. Smaż porcjami pierogi z obu stron na złotawo-brazowy kolor. Zostawiaj do odsaczenia na papierowym ręczniku.

Pozostałe resztki odgrzewałam na 'rusztowaniu' tostera, albo w mikrofali - obie metody wydaja się działać. Całkowicie ostudzone można spokojnie mrozić, a przed użyciem rozmrozić i dopiero odgrzać. 

3 comments:

  1. Pierogi love w każdej postaci :-) Super

    ReplyDelete
  2. o rany ja tu obżarta po świętach a Ty takie pyszności pokazujesz ;)))

    ReplyDelete
  3. Troszkę z opóźnieniem, ale robię właśnie podsumowanie ubiegłorocznej akcji. Dziękuję za ten przepis i jednocześnie zapraszam do udziału w Pieczarkowym Tygodniu 2020 :)

    ReplyDelete