Sunday 14 April 2019

Bananowe flapjacks z rodzynkami. I o tym, jak człowiek bardzo nietechnicznym bywa...


Internet nam padł. Normalnie był i zaraz nie było. Sobota rano, bachorki młodsze na Świnkę Peppę i inne chrumkacze popatrują, starsze też, cholera wie na co, bo ja już nie nadążam. Sprawdzam gniazdko - wyłaczone, pstrykam więc i sprawdzam ruter. Nieżywy. Nic mu tam nie mruga, a powinno... No nic. Wysłałam sms-a do koleżanki żeby znalazła numer telefonu do firmy-dostawcy. Dodzwoniłam się do maszyny, z telefonu stacjonarnego, a ta poinformowała mnie, że wyśle mi wiadomość za kilkanaście minut, zaraz po tym, jak posprawdza wszystkie połączenia. I rzeczywiście, tyle tylko, że wiadomości dowiedziałam się, że wszystko działa  poprawnie. A jeśli wciąż mam problem, to mogę zadzwonić do obsługi klienta na taki-to-a-taki numer. Dzwonię. Tłumaczę, co się dzieje. Mówię, że ruter stary, 9 lat ma, albo i więcej, więc może po prostu mu się zeszło. Pani pstryka i pstryka, zgadza się, że podłączeni jesteśmy jak najbardziej, ale Inetrnetu ani hu-hu. I proponuje, że wyśle nowe ustrojstwo. Tak poproszę. I tu następuje minutowy opis co mam zrobić, kiedy ustrojstwo dostanę, zakończony: 'Czasami te nowe ustrojstwa nie działają od razu, a wtedy trzeba tylko wyłączyć je guziczkiem na kilka sekund, a potem znowu właczyć i powinno być w porządku'. Podziękowałam. Wyłączyłam się. I tak mnie coś tchnęło... 'To to-to ma osobny wyłącznik?'... Patrzę - jest! Pstrykam - działa!
Nowy router przyjechał trzy dni później, we wtorek...     

Przepis z jednej z moich ulubionych stron - Netmums.

Składniki:
(blaszka 15/20cm, lub foremka 20cm)

40g masła
60g brazowego cukru
1 łyżka golden syrup
225g płatków owsianych
50g rodzynek/sułtanek
2 dojrzałe banany

  • Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj wybrana foremkę - wyłóż papierem do pieczenia. 
  • W garnuszku rozpuść masło, cukier i golden syrup. Dobrze wymieszaj.
  • Rozgnieć widelcem banany i wmieszaj do masła.
  • Wymieszaj suche składniki z mokrymi i wyłóż masę do przygotowanej foremki. Wyrównaj tyłem łyżki. 
  • Piecz przez 15-20 minut, delikatnie ponacinaj na wybrane porcje - prostokatne paluszki, lub trójkaty (zależnie od foremki), i zostaw do ostudzenia.  

1 comment: