Składniki:
(na 2 hojne porcje)
100g krótkiego makaronu
400g puszka białej fasolki (u mnie 'butter beans', czyli 'Jasio', ale mniejsza sprawdziłaby się lepiej)
2 niewielkie pomidory
2 łyżki pesto
10 czarnych oliwek bez pestek
sól i pieprz
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Powinien być al dente. Odcedź, zostawiajac 2 łyżki wody z gotowania, i przelej zimna woda.
- Pomidory pokrój na kawałki, oliwki na połówki. Dokładnie odcedź, opłucz i osusz na ściereczce fasolkę.
- Pesto wymieszaj z woda z gotowania makaronu. W sporej misce wymieszaj przestudzony makaron z rozcieńczonym pesto. Wmieszaj pomidory, fasolkę i oliwki.
- Podawaj od razu - mnie smakuje najbardziej taka świeża, w temperaturze pokojowej, ale można przechować w lodówce do następnego dnia i wciaż jest smaczna.
Świetny pomysł! :-)
ReplyDeleteZapraszam na mojego bloga! :-)
zjadłabym sobie
ReplyDeleteciekawa sałatka:)
ReplyDelete