Wednesday, 21 November 2018

Masło czekoladowo-kokosowe...


Przepis z bloga Zufikowo.

Składniki:
(na 2 średnie słoiczki)

400ml puszka schłodzonego mleka kokosowego
200g gorzkiej czekolady (moja ma 48% kakao - jest gorzkawa, ale wciaż mocno zjadliwa dla dzieci)
3-4 łyżki słodzidła, jak stewia, czy ksylitol, a u mnie miód

Wyłóż zastygnięte mleczko do rondelka (tylko biały, kremowy wierzch, nie wodę ze spodu!) i podgrzej na bardzo małym płomieniu tak by się lekko podgrzało. Dodaj słodzik i wymieszaj rózgą. 
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z mleczkiem. 
Gotowy płyn wykorzystaj jako sos, albo przelej do słoiczka(ów) - po kilku godzinach w lodówce powstanie masło czekoladowe. 
Potrzebną na sos ilość można znowu lekko podgrzać. W lodówce wytrzyma około tygodnia.




3 comments:

  1. o rany czy u Ciebie musi być tyle pyszności

    ReplyDelete
  2. Wow - lepsze niż Nutella. :) Będę musiała zrobić, może dodam zmielone orzechy. :)

    ReplyDelete