Składniki:
(na 6 sporych sztuk, lub 8 miejszych)
- 1 duże jabłko
- sok z cytryny, tylko odrobina, do pokropienia
- 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do piecznia
- 1 małe jajko
- 60 g brązowego cukru
- 40 ml oleju rzepakowego
- 125 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
1. Piekarnik rozgrzej do 180stC. Przygotuj formę do pieczenia muffinek wykładając ją papierowymi papilotkami - 6 lub 8 sztuk.
2. Jabłko obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
3. W jednej misce dokładnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. W osobnej misce lub dzbanku roztrzep widelcem: jajko, olej, jogurt i cukier, a na końcu dodaj pokrojone jabłko.
5. Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto.
6. Rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki. Wstaw do piekarnika i piecz około 15-20min, aż patyczek wetknięty w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu. Zostaw do ostudzenia na kratce.
ooo taką muffinkę to bym zjadła
ReplyDeleteWyglądają przepysznieee <3
ReplyDelete