Bardzo praktyczny przepis. Przydaje się na okazje podjadania przez dzieci, czy to po szkole, czy to po zajęciach pozaszkolnych. Kilka niewielkich kulek zabija głoda do czasu, aż jakiś treściwszy posiłek jest gotowy. Ponieważ tak przepis, jak i wynik bardzo nam się spodobały zaczęłam delikatnie eksperymentować. Z różnymi suszonymi owocami i niewielkim dodatkiem proszkowanych dóbr wszelakich. Wersja z łyżeczka proszkowanych buraczków, oraz garstka sułtanek i pestek słonecznika okazała się i kolorystycznie optymistyczna i popularna.
Przepis ze starego numeru wewnętrznego magazynu supermarketu Co-op.
Składniki:
(na 12-15 sztuk)
100g gładkiego masła orzechowego
2-3 łyżki golden syrup (oryginalnie: syropu klonowego)
100g płatków owsianych
50g suszonej żurawiny
W niewielkim garnuszku podgrzej delikatnie masło orzechowe i golden syrup (lub syrop klonowy). Płatki wsyp do miski, razem z żurawina, dodaj masło orzechowe i dobrze wymieszaj. Nabieraj po około 1 łyżce mieszanki i mokrymi dłońmi formuj zwarte, niewielkie kulki. Zostaw do schłodzenia w lodówce przez 90 minut. W zamkniętym, szczelnym pojemniku powinny wytrzymać do 5 dni.
fajne te kuleczki
ReplyDeleteUrocze pyszności!
ReplyDeleteSmakowite :-)
ReplyDelete