Monday 23 May 2016

Pralinki kokosowe z mlekiem w proszku...

Dobre, jako poczęstunek. Idealne na niewielki podarunek. Wspaniałe, jako akompaniament do filiżanki kawuni i porcji ploteczek...
:)

Pomysł z bloga Poezja smaku.
Składniki:
(na około 15-20 sztuk)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki zmielonych herbatników
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka olejku kokosowego, takiego do ciasta
  1. Na 1 łyżce masła, na rozgrzanej patelni, podsmaż przez 2-3 minuty wiórki, co jakiś czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia. 
  2. Następnie wymieszaj w misce 3 łyżki masła, cukier puder, olejek i ostudzone orzechy. Dodaj mleko w proszku i zmielone lub rozdrobnione na pył herbatniki. Wymieszaj ręką do czasu połączenia się składników. Formuj niewielkie kulki. Przechowuj w lodówce.

No comments:

Post a Comment