Thursday, 26 May 2016

Blondasek z mango i orzechami...

Przepis znalazłam na blogu Eweny. I jest ono dokładnie takie, jakie poprzednia wykonawczyni twierdzi, że jest: szybkie i smaczne. Takie, że prościej się już chyba nie da. Takie, że wystarczy roztopić, zamieszać i upiec. A potem już tylko cieszyć się smakiem.   
:)

Składniki:
( idealne na foremkę o średnicy 20cm)
  • 115 g masła
  • 215 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki  z proszkiem do pieczenia (self-raising, lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • puszka mango, dokładnie odcedzonego pokrojonego w kostkę (około 400g i około 250g owocu już po odcedzeniu)
  • garść orzechów włoskich, grubo posiekanych
  1. Piekarnik rozgrzej do 180stC i przygotuj foremkę - wyłóż papierem do pieczenia (dobrze jest zostawić dłuższe brzegi z dwóch stron, takie 'łapki', wtedy będzie łatwiej wyjać ciasto). 
  2. Masło i cukier rozpuść w rondelku, odstaw na 10 minut i dodaj jajka, cały czas mieszając. Wsyp mąkę, mango i orzechy, wymieszaj. Ciasto wlej do foremki. Piecz ok 35 minut. Przez chwilę ostudź w foremce, po czym wyjmij na kratkę.

No comments:

Post a Comment