Monday 9 May 2016

Muffinki dla dzieci. Z jabłkami, orzechami i cynamonem...


Zosina w pierwszym podejściu pochłonęła 4... :) Kilka rozeszło się z powodzeniem podczas śpiewajacej grupy dla maluchów, resztę zjadło wygłodniale po wyjściu ze szkoły rodzeństwo. Mało powiedzieć 'do następnego dnia', raczej 'do popołudnia' nic nie zostało...
Inspiracja z bloga Sto kolorów kuchni, a oryginalnie z ksiażki 'Słodkie' Elizy Mórawskiej.
Składniki:
(na 12 niewielkich sztuk)
  • 150  g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 małe jabłko starte na tarce
  • 120 g startej marchwi
  • 80 ml oleju
  • 50 g orzechów
  • 50 g rodzynek
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.  Formę do muffinek wyłóż papilotkami.  
  2. Do miski wsyp mąkę, proszek, cynamon i sól.  Jajka ubij z cukrem, dodać olej i starte jabłko i marchew.  Wymieszaj.  Wsyp rodzynki i orzechy.  Całość przelej do miski z mąką i niedbale wymieszaj.  
  3. Mieszankę rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki.  Wstaw do piekarnika na około 20 - 25 minut (do suchego patyczka). Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia.

No comments:

Post a Comment