Saturday, 13 February 2016

Zimowy dutch baby - naleśnik z piekarnika...

Wspaniałe śniadanie, lub lunch. Nie tylko walentynkowe...


Inspiracja z bloga Smitten Kitchen.
Składniki:
(na 2-3 porcje, zależnie od apeytu)
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki cukru (zwykłego granulowanego)
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka mleka
  • odrobina ekstraktu migdałowego, do smaku, ale nie za wiele
  • szczypta soli
  • 200g czereśni, przekrojonych i wypestkowanych (normalnie nie kupuję nie-sezonowych owoców, ale tym razem uznałam potwornie drogie pudełeczko za jednorazowa przyjemność)
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych, tostowanych na suchej patelni
do podania
  • cukier puder
  • bita śmietana
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. W duzżej misce ubij trzepaczka jajka, cukier, makę, mleko, ekstrakt i sól. Powstałe ciasto powinno być wymieszane, ale może mieć grudki.
  2. Na niewielkiej patelni roztop masło. Wrzuć czereśnie i zostaw do zagrzania - 3-4 minuty. Przelej czereśnie i masło do nieprzywierajacej blaszki o wymiarach 20/30cm, lub podobnych. Zalej przygotowanym ciastem i piecz około 20min - trzeba sprawdzacć regularnie.
  3. Wyjmij z piekarnika, posyp migdałami i cukrem pudrem, podziel na części i podawaj od razu.

No comments:

Post a Comment