Tuesday, 29 September 2015

Ucierane ciasto kokosowe. Ze śliwkami...


Wyszło wyjatkowo puszyste... Lekko kokosowe i generalnie mocno zjadliwe... Prawdziwie jesienny wypiek, który przyniesie słodki zastrzyk optymizmu o każdej porze szarego dnia... 
Razem ze mna jesienne, śliwkowe desery i ciasta przygotowały: GinSiankooMalwinna i Mopsik. Serdecznie dziękuję za wspólne kucharzenie! 
Przepis znalazłam na blogu My simple kitchen.
Składniki:
(oryginalnie tortownica 26cm, ale moja blaszka 20/30cm okazała się idealna)
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • kropla lub dwie olejku kokosowego 
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych + odrobina do posypania po wierzchu 
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego - warto użyć dobrej jakości i bardzo gęstego (można zastąpić zwykłym mlekiem)
  • śliwki
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszke, lub tortownice - wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Śliwki umyj, wyjmij pestki i pokrój na połowy lub ćwiartki. Masło utrzyj z cukrem i olejkiem na puszystą masę. Stopniowo dodawj jajka. 
  3. Następnie, miksujac cały czas, partiami wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Wlej mleko kokosowe. Całość zmiksuj na gęste i gładkie ciasto. 
  4. Ciasto przelej do przygotowanej blaszki. Na wierzchu poukładaj śliwki - skórką do dołu i lekko je wciskając. Posyp wiórkami kokosowymi. Piecz 'do suchego patyczka' - u mnie około 30-35min, oryginalnie około godziny.

No comments:

Post a Comment