Wednesday, 9 September 2015

Ziemniaczki zapiekane z serem Camembert...


Pomysł pochodzi z bloga Szlakiem kulinarnych przyjemności.
Składniki:
(spokojnie na posiłek na 2 osób, lub rodziny 1 + 3; a jako dodatek do obiadu więcej)
  • 750g nowych, niewielkich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 100 g boczku wędzonego - u mnie: indyk udajacy boczek
  • 120 g sera camembert - u mnie: mój ukochany 'Turek', przywieziony, jako pamiatka z wakacji
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC.
  2. Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj, aż będą miękkie, następnie odcedź i ewentualnie pokrój na połówki. (Można przygotować wcześniej).
  3. Cebulę pokrój w piórka, boczek w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i masło i dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli, po czym dodaj boczek i dalej smaż przez 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu.
  4. Na patelnię dodaj ziemniaki, dokładnie zamieszaj, aby pokryły się tłuszczem i smaż przez 5 minut.
  5. Zawartość patelni przełóż do naczynia do zapiekania. Ser pokrój w grube plasterki i ułóż na ziemniakach. Posyp wszystko pierzem i solą i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  6. Piecz około 10-15min, aż ser będzie apetycznie stopiony, a ziemniaki gorace (jeśli były ugotowane wcześniej). 

No comments:

Post a Comment