Wednesday, 2 September 2015

Pasta do chleba. Z ziaren słonecznika i papryki...


Składniki:
(na 1 pojemnik/słoiczek)
  • 250g łuskanych ziaren słonecznika
  • gorąca woda
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sok z cytryny, do smaku
  • oliwa
  • sól i pieprz
  1. Ziarna słonecznika zalej gorącą wodą i odstaw, aby zmiękły - około 20min.
  2. Paprykę pokrój w kostkę i podduś do miękkości na patelni, z dodatkiem 1 łyżki oliwy oraz mielonej papryki. 
  3. Do słonecznika dodaj podduszoną paprykę, odrobinę oleju/oliwy i zmiksuj na gładką masę. Możesz dodać odrobinę oliwy, aby uzyskać pożądaną konsystencję. 
  4. Całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, oraz wedle uznania, dodatkową ilością mielonej papryki.
Inspiracja z bloga Ciast.Co

No comments:

Post a Comment