Thursday, 20 August 2015

Gofry jogurtowe...


Z goframi tak juz jest: zrobi sie jedne, potem drugie, nastepnie ma sie wyrzuty sumienia, ze maszyna stoi nie używana, więc zaczyna sie poszukiwać nastepnej inspiracji... A ze generalnie danie jest proste, jasne i malo skomplikowane mozna spokojnie pozwolic poeksperymentowac nawet dzieciom...
:)
Przepis znalazlam na blogu u Joli.
Składniki:
(na 8 sztuk)
  • 25 g  margaryny 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1 szklanka jogurtu 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smarowania formy
  • cukier puder do posypania
  1. Margarynę włożyc do rondelka i rozpuścić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywno z solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. 
  2. Do utartych żółtek dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszać mikserem. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka. Gofrownicę rozgrzać i cienko posmarować olejem. Wlać porcję ciasta i piec, aż gofry nabiorą złotego koloru.



No comments:

Post a Comment