Friday, 5 September 2014

Zielona papryka z sujuk i ciecierzycą...


Skladniki:
(na 3-4 porcje)

  • 2 lyzki oliwy
  • 1 niewielka cebula, posiekana
  • 1 niewielka marchewka, pokrojona w kostke
  • 50-200g kielbasy soujuk, pokrojonej na cienkie plasterki 1 zielona papryka, oczyszczona i pokrojona na kawalki 400g puszka siekanyc pomidorow
  • 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i oplukanej


  1. W sporym garnku rozgrzej oliwe, dodaj cebule i marchewke, i smaz przez kilka minut. Dorzuc kielbase i smaz do czasu, az bedzie zlotawa, a aromatyczny tluszcz wytopiony.
  2. Dodaj papryke, dobrze wymieszaj, wlej pomidory i odrobine wody (okolice 1/2 puszki). Dopraw do smaku, zagotuj, zmniejsz ogien i gotuj pod przykryciem przez 20-25min.
  3. Dodaj ciecierzyce i gotuj kolejnych 10-15min. Podawaj z ryzem, lub z kuskus. Po ostudzeniu mozna przekladac do odpowiednich pojemnikow i zamrazac. 

No comments:

Post a Comment