Wednesday, 10 September 2014

Fusilli jesienne, bardzo kolorowe... Z klopsikami, cukinią, papryką i pomidorkami...


Skladniki:
(na 2-3 porcje)
  • 200g makaronu fusilli
  • 3 lyzki oliwy
  • 1 żółta papryka, oczyszczona i pokrojona na kawalki
  • 1 cukinia, oczyszczona i pokrojona na kawalki
  • gotowe klopsiki, okolice 15 sztuk (przepis - klik-klik)
  • szczypta platkow chilli, do smaku
  • 10 pomidorkow koktajlowych, pokrojonych na polowy
  • 2 lyzki pesto z suszonych pomidorow (moje - klik-klik)
  • 2-3 czubate lyzki drobno startego Parmezanu, do podania
  1. Ugotuj makaron wedlug przepisu na opakowaniu. Odcedz, zachowujac okolo 1/2 szklanki wody.
  2. W miedzyczasie na sporej patelni rozgrzej oliwe. Wrzuc papryke, cukinie, klopsiki, chilli i dopraw do smaku. Smaz na sporym ogniu, az warzywa beda miekkawe, ale nie rozgotowane, a mieso bardzo gorace. Na ostatnia minute lub dwie wrzuc pomidorki - wystarczy, az beda zagrzane i zaczna lekko mieknac.
  3. Wymieszaj pesto z 3 lyzkami goracej wody z gotowania makaronu. Polacz na patelni warzywa z makaronem i pesto. Delikatnie wymieszaj i podawaj od razu, posypane Parmezanem.

No comments:

Post a Comment