Sunday, 14 September 2014

Ditali z kalafiorem i pestkami słonecznika...


Zainspirowane wpisem z bloga White Plate.

Skladniki:
(na 2-3 porcje)
  • 200g makaronu ditali
  • niewielki kalafior, podzielony/pokrojony na male różyczki
  • 2 lyzki oliwy
  • niewielka cebula, posiekana drobno
  • 2 pomidory, obrane, wypestkowane i posiekane
  • 2 czubate lyzki ziarem slonecznika, lekko podprazonych na suchej patelni
  1. Ugotuj kalafiora al dente - wystarczy 3-4 minuty. Odcedz i zostaw do czasu, az bedzie potrzebny. (Mozna kilka godzin wczesniej, a potem tylko calosc poskladac w ostatniej chwili).
  2. Ugotuj makaron, wedlug przepisu na opakowaniu. 
  3. W miedzyczasie w sporym garnku rozgrzej oliwe, wrzuc posiekana cebule i smaz, az bedzie miekka. Dodaj pomidory, dobrze wymieszaj i gotuj kolejnych kilka minut, az beda czesciowo rozgotowane. Dopraw do smaku - przyda sie zwlaszcza pieprz. Dodaj ugotowanego kalafiora, delikatnie wymieszaj i calosc podgrzej.
  4. Wsyp odcedzony makaron, dobrze wymieszaj i podawaj od razu posypane slonecznikiem.


No comments:

Post a Comment