Monday, 12 August 2013

Super proste curry z ciecierzycą...

 Od czasu do czasu popadam w desperacje i z calych sil probuje posprzatac szafki i lodowke z zalegajacych zapasow. Zadne oplecione plesnia cuda sie nie trafiaja, ale lubie zrobic miejsce na nowe pomysly. Zwykle ugotowany nadmiar laduje w pojemnikach i w zamrazarce...


Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 2 lyzki oliwy
  • 2 spore marchewki, pokrojone w kostke
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 galazka selera naciowego, posiekana
  • 2 x 400g puszki ciecierzycy, odcedzone i oplukane 
  • 1 czubata lyzka pasty curry 'balti', lub do smaku
  • 400g puszka siekanych pomidorow
  • 500ml wywaru warzywnego
  • sól i pieprz
Na sporej patelni / w garnku rozgrzej oliwe. Dodaj merchewke, cebule i selera i smaz 5-6min, lub do miekkosci. Dodaj paste curry, dobrze wymieszaj i smaz okolo 1min, az zacznie naprawde smacznie pachniec. Wlej pomidory i wywar wrzywny. Dopraw do smaku. Gotuj okolo 20min, az pomidory przestana pachniec 'surowo'. Dodaj ciecierzyce, dobrze wymieszaj i gotuj na malym ogniu kolejnych 25-30min, az sos lekko zgestnieje. Podawaj z ugotowanym na sypko ryzem basmati.
Mozna mrozic - wystarczy ostudzic, przelac do odpowiedniego pojemnika i przechowywac w zamrazarce. Przed uzyciem odgrzac, az sos bedzie bardzo goracy. 

No comments:

Post a Comment