Wednesday, 21 August 2013

Sałatka z soją, fasolką i tuńczykiem...


Pyszna. Sycąca, ale nie za ciężka. Szybka do zrobienia. Idealna, jako lekki posilek. Najlepiej z kawalkiem dobrego chleba...
Przepis ze strony BBC Good Food.

Skladniki:
(na 2-4 porcje, zaleznie od nasilenia glodu ;)
  • 300g nowych ziemniakow
  • 175g zielonej fasolki, oczyszczonej i pokrojonej na kawalki
  • 175g mrozonej soi
  • 160g puszka tunczyka w zalewie z wody, nie oleju, dobrze odsaczonego
na sos
  • 2 lyzeczki pasty harissa
  • 1 lyzka octu z czerwonego wina
  • 2 lyzki oliwy
  1. Wloz ziemniaki do garnka z gotujaca sie woda. Gotuj 5-8min, lub do czasu, az beda niemal miekkie (u mnie raczej okolice 10min). Dodaj obie fasolki i gotuj kolejnych 5min lub do czasu, az wszystkie kladniki beda ugotowane. 
  2. W miedzyczasie zrob sos: w malej miseczce wymieszaj paste harissa z octem, dopraw do smaku, a nastepnie wmieszaj oliwe i ubij widelcem, az calosc lekko zgestnieje. 
  3. Odcedz ziemniaki, wrzuc do sporej miski, wlej polowe sosu i dobrze wymieszaj. Zostaw do ostudzenia.
  4. Rozdrobnij tunczyka i wmieszaj do ziemniakow i fasolki. Dodaj pozostaly sos i delikatnie wymieszaj. Podawaj na cieplo, lub zimno, najlepiej z dobrym chlebem.

No comments:

Post a Comment