Wednesday, 28 August 2013

Granola z żurawinami i białą czekoladą...

Pyszne resztki zawsze zalegaja u mnie w kuchni. Czekolady mam pod dostatkiem - od niedawna kupuje 1kg paczki. Do tego granola okazala sie w domu bardzo popularna... I, niestety, nikt juz nie chce pojadac takiej supermarketowej...


Skladniki:
(na 1 litrowy pojemnik)
szklanka = 'cup' = 250ml 
  • 3 szklanki platkow owsianych
  • 1/2 szklanki pistacji
  • 5 lyzek oleju kokosowego
  • 5 lyzek golden syrup
  • 1 szklanka suszonej zurawiny
  • 1/2 szklanki kropelek z bialej czekolady
  1. Rozgrzej piekarnik do 170stC.
  2. W sporej misce wymieszaj platki owsiane z pistacjami. W garnuszku podgrzej golden syrup wymieszany z olejem, wlej do suchych skladnikow i bardzo dobrze wymieszaj.
  3. Wysyp na blaszke do pieczenia, wyrownaj warstwe i piecz przez 30min, czesto mieszajac. Zostaw do ostudzenia - granola wyjeta z piekarnika bedzie miekka i malo atrakcyjna, a zrobi sie mocno chrupiaca, kiedy ostygnie. Wmieszaj czekolade.

No comments:

Post a Comment