Sunday, 11 August 2013

Odwrócone ciasto z ananasem, czyli wykorzystuję resztki po eksperymentach dzieci...

 Dziecko mialo w szkole tydzien dotyczacy zdrowego trybu zycia... Juz w poniedzialek dostalam za zadanie zakup sporej ilosci roznorodnych warzyw i owocow. 'Bo tak trzeba'... Jak trzeba, to trzeba, co zrobic?
Synio zarzadzil 'kebaby owocowe, takie, jak w szkole'. Nie ma sprawy. Tylko, ze po eksperymencie zostaly resztki... Na przyklad otwarta puszka ananasa... I co z tym fantem zrobic?
:)
A na ciasto przerobic! (Jestem niemal pewna, ze nie takie 'owoce' mieli na mysli w szkole...;

Przepis z, jak zawsze pomocnej, strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na tortownice 20cm, czyli okolice 6 porcji)
na wierzch
  • 50g miekkiego masla
  • 50g jasno-brazowego, miekkiego cukru
  • 6-7 plastrow ananasa
  • cukrowane wisienki, opcjonalnie
na ciasto
  • 100g miekkiego masla
  • 100g drobnego cukru
  • 100g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Wierzch: utrzyj mikserem maslo z cukrem, na kremowa mase, ktora nastepnie rozsmaruj na dnie i na sciankach (do okolo 1/4 wysokosci) tortownicy lub foremki 20-21cm (moja silikonowa 20/4cm okazala sie idealna; lepiej nada sie cala foremka - ciasto i karmelowa masa nie bedzie wyciekac). Porozkladaj plastry ananasa i ewentualnie wypelnij srodki wisienkami.
  3. Wsyp skladniki na ciasto do sporej miski, razem z 2 lyzkami syropu/soku pozostalego po ananasach. Ubij mikserem - powinno powstac miekkie ciasto. Wylej ciasto do foremki, wyrownaj wierzch i piecz przez 35min. Zostaw do ostudzenia przez 5min, a nastepnie wyjmij na talerz, odwracajac foremke dnem do gory. Najlepsze cieple, z lodami waniliowymi lub z sosem custard.

 Prosze bardzo, a tutaj dziecko w akcji: 


No comments:

Post a Comment