Friday 16 August 2013

Indyjskie chlebki chapati...

Potrzebowalam akompaniamentu do curry... Czegos szybkiego, malo skomplikowanego i smacznego... Ze skladnikow zalegajacych w szafkach... Na stronie Indian Food znalazlam przepis na proste, indyjskie chlebki...


Skladniki:
(na 10-12 niewielkich sztuk)
  • 2 szklanki mąki - u mnie: szklanka chlebowej bialej i szklanka zwyklej, pszennej
  • odrobina soli
  • 1 szklanka wody, mleka lub bardzo rzadkiego jogurtu pitnego - u mnie: jogurt
  • 2 lyzki oleju
Do sporej miski wsyp mąke i sól, wymieszaj. Wlej jogurt, zamieszaj, by powstaly grudki, dolej olej i zagniec ciasto. Wyjmij ciasto na blat i zagnietaj, do uzyskania gladkiej, elastycznej konsystencji. Podziel na 10-12 czesco, z kazdej uformuj kulke, ktore nastepnie rozwalkowuj na placki - okolice 15cm srednicy. Piecz na rozgrzanej patelni, do czasu, az beda zlotawe i z charakterystyczymi ciemnymi miejscami. Podawaj od razu, najlepiej jeszcze cieple, jako dodatek do curry.
Po hiper dokladna instrukcje mozna zajrzec do oryginalnego wpisu - klik klik.

No comments:

Post a Comment