Thursday 20 June 2013

Racuchy drożdżowe z rabarbarem...

Tak bardzo, bardzo zachcialo mi sie czegos slodkiego... Najlepiej drożdżowego... Niedzielne przedpoludnie sprzyja wymyslaniu i gotowaniu, a do tego jeszcze rabarbar zalegajacy w lodowce... Racuchy! :)
Przepis z bloga Kulinarne spotkania, zmieniony lekko przeze mnie.

Składniki:     
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1.5 szklanki cieplego mleka
  • 3 x 7g saszetka drożdży instant
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1.5 szklanki rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
  • 1 gruszka, obrana, oczyszczona i pokrojona na niewielkie kawalki
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier i dobrze wymieszac. Wlać ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka. Ciasto dobrze wymieszać łyżką, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut. Po tym czasie dodać pokrojony rabarbar i gruszke i delikatnie wymieszać. Ciasto jest trochę gęstawe. Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Zdejmować z patelni i odkładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawac.
Mnie wyszlo okolo 25 racuchow.

No comments:

Post a Comment