Monday, 24 June 2013

Proste, kremowe lody waniliowe...

Mam z nimi tylko jeden problem: znikaja bardzo, bardzo szybko... 
;) 


Przepis z ksiazki 'The Top 10 Collection' z serii 'Good Housekeeping'
Skladniki:
(na 1 litr)
  • 300ml smietanki 36%
  • 200g slodzonego mleka skondensowanego
  • 200g custard
  • 2 lyzki ekstraktu waniliowego
Wyloz pojemnik po pojemnosci 1 litra kawalkiem folii kuchennej. Wlej smietanke do sporej miski i ubij mikserem do czasu, az zacznie trzymac ksztalt (3-4min). Wmieszaj delikatnie mleko skondensowane, wanilie i custard. Wlej do pojemnika i zamrazaj co najmniej 6 godzin. 
Lody jedzone tego samego dnia, kiedy byly robione, beda miekkie i latwe do nabrania. Jesli planujemy je zostawic w zamrazarce na dluzej dobrze jest wyjac je 20min wczesniej, aby lekko zmiekly.

No comments:

Post a Comment