Tuesday, 4 June 2013

Orecchiette ai broccoli...


Skladniki:
(na 4 porcje, ja robilam z polowy)
  • 8 lyzek oliwy
  • 300g tzw. sprouting broccoli, o mniej zwartych, malych kwiatostanach - u mnie: odmiana purpurowa
  • 2 zabki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
  • 6 lyzek orzeszkow piniowych
  • 1 czerwona papryczka chilli, srednio ostra, oczyszczona z pestek i pokrojona drobniutko - ja pominelam: dzieci!
  • 100ml wytrawnego, bialego wina
  • 500g makaronu 'muszelki'
  • 150g swiezo startego Parmezanu - mnie sie to wydawalo strasznie duzo, uzylam okolo 4-5 lyzek
  • 10 listkow purpurowej bazylii, do podania
  • sól i pieprz
  1. Rozgrzej oliwe na srednim ogniu, na sporej patelni, lub w woku i stir-fry brokula z czosnkiem, orzeszkami piniowymi i chilli przez 3min, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka.
  2. Dopraw sola i pieprzem, wlej wino i gotuj na srednim ogniu kolejnych 8min. Brokuly powinny byc al dente.
  3. W miedzyczasie ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu: w sporym garnku wrzacej, posolonej wody do czasu, az bedzie al dente. Odcedz i wrzuc z powrotem do garnka.
  4. Dodaj brokulowa mieszanke do garnka z makaronem i postaw na malutkim ogniu.
  5. Posyp Parmezanem i mieszaj delikatnie calosc przez 20 sekund, az sos pokryje rownomiernie makaron.
  6. Podawaj od razu, udekorowane listkami bazylii.
Przepis Gino D'Acampo.





No comments:

Post a Comment