Monday, 10 June 2013

Pudding z jabłkami, rabarbarem i sosem karmelowym...


Przepis, bardzo tylko minimalnie zmieniony, z Kwestii Smaku.
A razem ze mna z wyzwaniem 'deser z rabarbarem' zmierzyli sie: AniaGinPanna MalwinnaSiankooMaggieWojciechMirabelkaSiaśka i Dobromiła
Bardzo dziekuje za kolejne wspolne kucharzenie! 
Składniki:

owoce
  • 3 jabłka
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka soku z cytryny
ciasto
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml mleka
  • 150g masła, roztopionego
sos karmelowy
  • 100g cukru
  • 50g golden syrup

Formę o wymiarach 20 x 30 x 6 cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Owoce: 
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do formy razem z pokrojonym na kawałki rabarbarem, skropić sokiem z cytryny.
Ciasto: 
Jajka ubić na puszystą pianę następnie dodać cukier i dalej ubijać przez około 5 minut aż piana będzie gęsta. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie wlać mleko i roztopione masło. Zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na owoce i rozsmarować po całej powierzchni.
Sos karmelowy: 
Do rondelka wlać 125 ml wody, dodać cukier i golden syrup. Mieszać podgrzewając aż cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień i zagotować. Wylać (najlepiej po jednej łyżce) na ciasto (na całą powierzchnię) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 - 35 minut aż wierzch będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu można je trochę przestudzić, wówczas sok z dna naczynia się zredukuje. Następnie posypać cukrem pudrem i nabierać łyżką. Najsmaczniejsze jest na ciepło, można podgrzewać.

No comments:

Post a Comment