Friday, 11 January 2013

Super szybkie, super proste ciasto bananowe...


Przepis od Pincake.
Skladniki:
(u mnie idealnie na ulubiona, silikonowa foremke 20cm, czyli w okolicy 10 porcji)
  • 4 dojrzałe banany
  • 100 g brązowego cukru
  • 70 g margaryny
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • kopiata łyżeczka sody
  • kilka lyzeczek cukru demerara, do posypania po wierzchu przed pieczeniem, opcjonalnie
dodatkowo, opcjonalnie:
  • 150g serka mascarpone
  • czubata lyzka cukru pudru
  • 1-2 lyzki mleka
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego, lub do smaku
Trzeba wszystko ze sobą ugnieść i wylać do formy - u mnie: najpierw lyzka, a potem mikserem. Im dojrzalsze banany, tym łatwiej pójdzie i składniki szybciej się połączą. Piec w 180 stopniach przez ponad godzinę - u mnie: wystarczylo okolo 45min, wiec warto zaczac sprawdzac wczesniej
Ciasto jest pyszne: wilgotne, mocno bananowe... Do pelnego szczescia i rozpusty potrzeba mu tylko odrobiny kremu z mascarpone: serek wymieszac z cukrem pudrem, wanilia i odrobina mleka, az do uzyskania pozadanej konsystencji.  


No comments:

Post a Comment