Thursday 10 January 2013

Ma'amoul...

 Ma'amoul, czyli nadziewane arabskie ciasteczka.
Pyszne, kruchutkie i nie za slodkie (to akurat mozna zmienic;)). Dostepne szczegolnie i tradycyjnie w czasie Ramadanu. Nie potrzeba do nich jakichs specjalnie wyszukanych skladnikow, ani umiejetnosci. Potrzebna za to jest specjalna foremka i... sporo czasu niestety... 
 Przepis znalazlam na blogu 'Arabskie smaki i aromaty' i tam mozna zagladac (klik klik!) po szczegolowa, fotograficzna instrukcje, dotyczaca tego, jak formowac kolejne ciasteczka. Robilam ciasto z polowy oryginalnych skladnikow i tylko jedno nadzienie (orygionalnie byly dwa - orzechowe i daktylowe) 

Składniki:
(trudno tak naprawde powiedziec na ile ciasteczek - wszystko zalezy od wielkosci foremki; mnie wyszlo okolo 35 sztuk)
ciasto
  • 125g masła
  • 70ml mleka
  • 125g mąki pszennej
  • 250g semoliny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki wody z kwiatow pomaranczy
  • 1-2 lyzeczki zmielonej przyprawy mahlep - u mnie: szczypta cynamonu
nadzienie orzechowe
  • ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji) - u mnie: wloskie
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek wody różanej

Nadzienie orzechowe (pistacjowe)
  • Wymieszać drobno posiekane orzechy (pistacje) z cukrem i wodą różaną.
Ciasto
  • W misce robota lub dużej misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier, mahlep. W garnuszku na wolnym ogniu zagotować mleko z masłem. Przelać gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski i wybijać drewnianą łychą albo maszyną do wyrabiania ciasta aż do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodać wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę ale swobodnie da się zagnieść w kulę. Przykryć ściereczka i pozostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. W tym czasie semolina napęcznieje i ciasto będzie bardziej plastyczne.
  • Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zagniatać przez około 5 minut.
  • Wyrobione, plastyczne ciasto podzielić na 3-4 części, z jednej ulepić kulki wielkości orzecha laskowego (lub mniejsze, jeśli foremka jest mała). Resztę ciasta przykryć ściereczką i wyciągać spod niej aż do wykończenia ciasta.
  • Na desce rozpłaszczyć kulkę ciasta, włożyć w nią łyżeczkę nadzienia, zalepić. Włożyć do foremki, wgnieść palcami. Odwrócić foremkę i energicznie uderzając jej dalszą częścią o deskę wyjąć ciasteczko z foremki (ciasteczko wypadnie).
  • Ciasteczka układać na wyłożonych papierem blaszkach, (ciasteczka nie rosną, więc można je układać dość ciasno), włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut do zrumienienia ma'amouli.
  • Wystudzić, posypać cukrem pudrem. Można przechowywać w szczelnym pudełku lub puszce nawet miesiąc.

No comments:

Post a Comment