Sunday, 18 November 2012

Torcik orzechowo-kawowy...


Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food 'Coffee and walnut cake'.
Skladniki:
(na tortownice w oryginale 18cm, a u mnie 20cm, czyli okolo 8-10 porcji)
  • 125g masla w temperaturze pokojowej
  • 125g drobnego cukru do wypiekow
  • 2 jajka
  • 125g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • 1 lyzeczka proszku d pieczenia
  • 2 czubate lyzki kawy, rozpuszczonej w 100ml goracej wody i ostudzonej
  • 100g orzechow wloskich w kawalkach
masa
  • 200g masla
  • 200-300g cukru pudru
  1. Rozgrzej piekarnik do 170stC (150stC z termoobiegiem). Posmaruj odrobina masla i wyloz pergaminem do pieczenia tortownice 18cm (u mnie - 20cm). Utrzyj maslo razem z cukrem na kremowa mase, a nastepnie, ucierajac, dodaj jajka, make i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj 1 lyzke przygotowanej kawy, a nastepnie, ubijajac mikserem pomiedzy kolejnymi porcjami, dodaj po odrobinie kolejna 1 lyzke. Ciasto powinno byc miekkie i opadac latwo z podniesionej lyzki. Zostaw reszte kawy do przygotowania masy.
  3. Wmieszaj do ciasta polowe orzechow, polamanych na kawalki (u mnie: z doswiadczenia wychodzi, ze dodane wieksze kawalki orzechow opadaja brzydko na dno tortownicy, dlatego teraz miele je niezbyt drobno, odkladam do dekoracji 2-3 lyzki, a reszte dodaje do ciasta), wymieszaj, wylej ciasto do przygotowanej tortownicy i piecz okolo 40min, albo do suchego patyczka. Ostudz.
Masa:
  1. Utrzyj do miekkosci maslo, nastepnie dodaj, ubijajac, 200g cukru pudru i pozostala kawe (po odrobinie!). Az do uzyskania pozadanego koloru i smaku. Jesli mieszanka wydaje sie za miekka dodaj reszte cukru pudru. Ja zwykle dodaje okolo 2-3 lyzek tej bardzo mocnej kawy. Wtedy charakterystyczna goryczna nie jest jeszcze bardzo wyczuwalna, a ciasto zjadliwe dla dzieci. 
  2. Przekroj gotowe ciasto na 3 blaty (u mnie tylko 2 i bylo bardzo OK) i przekladaj gruba warstwa kremu. Pozostalym kremem posmaruj wierzch ciasta i udekoruj kawalkami orzechow.

No comments:

Post a Comment