Saturday, 17 November 2012

Makaron z cukinią, orzeszkami piniowymi i serem ricotta...


Przepis ze strony BBC Good Food 'Courgette & ricotta pasta'.
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 2 lyzki oliwy
  • 1 posiakana szalotka - u mnie: niewielka cebulka
  • 3-4 cukinie, przepolowione i pokrojone na cienkie plasterki
  • 3 zabki czosnku, drobniutko posiekane
  • 300g makaronu
  • maly peczek bazylii, posiekanej
  • starta skorka z 1 cytryny
  • 50g startego Parmezanu + wiecej do podania (opcjonalnie)
  • 50g orzeszkow piniowych, tostowanych na suchej patelni
  • 250g opakowanie sera ricotta*
  1. Na duzej patelni rozgrzej oliwe. Smaz cebulke i cukinie przez 8min, az do miekkosci. Kiedy zaczna nabierac koloru dorzuc czosnek i zostaw na kolejne 2min. 
  2. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedz, zostawiajac okolo 1/2 szklanki wody z gotowania. Dorzuc makaron do cukinii, razem z bazylia, skorka z cytryny, Parmezanem i orzeszkami piniowymi. Dopraw do smaku, dodaj kawalki sera i bardzo delikatnie wymieszaj. Podawaj posypane dodatkowym Parmezanem.
* Wyglada na to, ze w praniu lepiej sprawdzilby sie twardszy, bardziej zwarty ser ricotta, ktory widuje np. w tureckich supermarketach, bo przy miekkim serku, takim pakowanym w plastikowe pojemniki, bardzo trudno jest trzymac sie zalecenia 'zostaw ser w kawalkach'...

Razem ze mna na orzechowo kucharzyli: KabkaMirabelkaSiaskaWieraMopsikDobromilaBartoldzik i Maggie

No comments:

Post a Comment