Friday, 16 November 2012

Sałatka z niebieskim serem, winogronami i karmelizowanymi orzechami...


Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 4 porcje, jako przystawka; ja robilam z polowy i, z kawalkiem dobrego chleba, wystarczylo spokojnie na syty lunch dla jednej, za to bardzo glodnej, osoby)
  • kawalek masla
  • 2 lyzki drobnego cukru do wypiekow
  • 50g orzechow pekana, lub wloskich
  • 1 lyzka octu balsamicznego
  • 2 lyzki oliwy
  • 2 niewielkie glowki cykorii
  • 100g opakowanie rukoli
  • 50g winogron
  • 140g niebieskiego sera - w oryginale Roquefort, a u mnie Dolcelatte
  1. Zacznij od karmelizowanych orzechow. Rozgrzej maslo i cukier na malej patelni (najlepiej nieprzywierajacej), a nastepnie wmieszaj orzechy. Smaz na niewielkim ogniu przez okolo 5min, az orzechy beda chrupiace i pokryte cukrowa mieszanka. Wyrzuc na kawalek pergaminu do pieczenia, zostaw do przestudzenia i posiekaj na kawalki. Wymieszaj oliwe z octem, a nastepnie dopraw do smaku odrobina soli i pieprzu.
  2. Przed podaniem porozdzielaj listki cykorii i wloz do miski razem z rukola. Przekroj winogrona na polowki, wyjmij pestki i dodaj do miski, razem z wiekszoscia dressingu. Delikatnie wszystko wymieszaj, nastepnie rozloz na 4 talerzach. Pokrusz na wierzch ser i posyp orzechami. Pokrop pozostalym sosem.

No comments:

Post a comment