'Award Winning Banana Bread' ze strony Erren's Kitchen.
Składniki:
(na 1 chlebek z foremki okolice 10/20cm)
3 bardzo dojrzałe, nawet czarne banany
5 łyżek masła, stopionego i ostudzonego
1 łyżka oleju
1/4 szklanki maślanki, w temperaturze pokojowej
2 jajka, roztrzepane w miseczce
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
1/2 szklanki granulowanego cukru
1/4 szklanki brązowego, miałkiego cukru
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, opcjonalnie
Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj foremkę - wyłóż papierem do pieczenia.
Dodaj banany do miski z ciepłym, stopionym masłem i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj olej, maślankę, jajka i wanilię. Wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukry, sodę i sól.
Dodaj orzechy i wlej mokre składniki do suchych. Szybko wymieszaj drewnianą łyżką - ciasto będzie gęste.
Przelej do przygotowanej foremki i piecz okolice 45-55 minut, aż wierz będzie zezłocony, a patyczek wetknięty w środek czysty po wyjęciu. (Jeśli wierz zaczyna się robić zbyt brązowy przykryj kawałkiem folii aluminiowej.)
Ostudź na kratce.
No comments:
Post a Comment