Przepis z bloga Veganbanda.
Składniki:
(tortownica o średnicy 23cm, czyli okolice 10 hojnych porcji)
szklanka = 250ml
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka sojowego, lub innego roślinnego, u mnie: kokosowe
- 1 szklanka wody
- słodzik, jak cukier, ksylitol albo erytrol - do smaku; u mnie: około 5 łyżek cukru granulowanego, białego
- 200g wiórków kokosowych
- Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz wodą.
- Zalej 2 szklankami wybranego mleka roślinnego i 1 szklanką wody, i gotuj około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
- Dodaj wiórki kokosowe i jeszcze jedną szklankę mleka roślinnego.
- Wsyp wybrany słodzik cukru (najlepiej posmakuj masę po dodaniu kilku łyżek i stopniowo dosładzaj, żeby osiągnęła idealną słodycz;).
- Zagotuj i gotuj jeszcze 10-15 minut - u mnie to akurat nie bardzo wyszło, bo masa była bardzo, ale to bardzo gęsta; ja dolałam jeszcze chlust mleka roślinnego i mieszałam non-stop przez może 5-7 minut.
- Kaszę zblenduj na gładką masę (u mnie blender ręczny, tzw. żyrafa) i wylej do wysmarowanej odrobiną oleju tortownicy.
- Posyp ewentualnie dodatkowymi wiórkami kokosowymi i po ostygnięciu schłódź w lodówce.
- Krój, gdy ciasto się schłodzi i stężeje.
no no ale pysznie wygląda
ReplyDelete