Friday, 6 May 2022

Pickle-śmikle #5, czyli najłatwiejsza konserwowana rzodkiewka...

Przepis ze strony Simply Delicious Food.

Składniki:
(na 1 słoiczek)

spora garść rzodkiewek, oczyszczonych i pokrojonych na grube plasterki
1/2 szklanki białego octu, albo 5% octu jabłkowego
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zierenek gorczycy
1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu
1 listek laurowy

Przygotuj niewielki słoiczek - wysterylizowany wrzątkiem i wysuszony. Ułóż rzodkiewki.
Zagotuj ocet, wodę, cukier, sól, gorczycę, pieprz i listek laurowy.
Wlej wrzący płyn do rzodkiewek. Wytrzyj dokładnie brzeg słoika i zakręć. Ostudź do temperatury pokojowej i schłódź w lodówce.
Przechowuj w lodówce do 4 miesięcy.

No comments:

Post a Comment